Manuele therapie

Manuele therapie is een aparte specialisatie binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam met nadruk op de wervelkolom. We gaan op zoek naar de diepere oorzaak van jouw klachten door het lichaam als één geheel te zien. Via specifieke behandelingstechnieken heffen we blokkades op zodat het lichaam opnieuw in evenwicht komt. Met onze enige tool: de handen!

Kinesitherapie

Kinesitherapie betekent letterlijk ‘behandelen door te bewegen’. Een kinesitherapeut houdt zich daarom bezig met de behandeling van acute of chronische problemen van het bewegingsapparaat. Na een anamnese, klinisch onderzoek en bijkomende testen maken wij een persoonlijk behandelplan op. We brengen jouw klachten in kaart en werken doelbewust samen aan jouw herstel! De behandeling bestaat zowel uit manuele technieken als oefentherapie met een thuisprogramma. Iedere patiënt wordt bij ons individueel behandelt waardoor jij de aandacht krijgt die je nodig hebt om te herstellen.

Dry-needling

Dry needling behandelt myofasciale triggerpoints in het lichaam met een fijn accupuntuurnaaldje. In tegenstelling tot accupuntuur is dry needling gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes van spierweefsel. Triggerpoints of drukpunten zijn lokale verhardingen in de spier die lokale of gerefereerde pijn kunnen veroorzaken, al dan niet gepaard met bewegingsbeperkingen en/of functieverlies. Door met een naaldje deze punten aan te prikken, kan de spier voor een langdurige periode ontspannen. Deze techniek wordt meestal gebruikt in combinatie met manuele – en oefentherapie voor een optimaal resultaat!

Revalidatie

  • Na een sportletsel: Heeft u recent een blessure opgelopen of heeft u nood aan extra ondersteuning bij het behalen van uw sportdoelen? Dan kan een sportkinesist de oplossing zijn! Via een anamnese en klinisch onderzoek met specifieke testen gaan wij een revalidatieprogramma opstellen voor uw hulpvraag! Zowel acute als chronische sportletsels worden bij ons op gepaste wijze behandelt via manuele technieken, myofasciale technieken en oefentherapie zowel in de praktijk als thuis.
  • Na een operatie: Na een orthopedische operatie is het belangrijk om de juiste begeleiding te krijgen. Via een revalidatieprogramma en manuele technieken vermijden we zoveel mogelijk gewrichtsbeperkingen en spierverlies in combinatie met pijnvermindering. Via individuele behandelingen zorgen wij dat u zo snel mogelijk uw dagelijkse activiteiten opnieuw kan uitvoeren. Veelvoorkomend: knie of heupprothese, meniscus of voorste kruisband operatie, schouder operatie, etc.
  • Andere: hartrevalidatie, gangrevalidatie bij ouderen, pre- en postnatale kinesitherapie, gezond afvallen door bewegen, etc.

Osteopathie

Osteopathie is een holistische manuele onderzoeks- en behandelmethode waarbij grondig en uitgebreid gezocht wordt naar de oorzaak van lichamelijke klachten, rekening houdend met de voorgeschiedenis van u als patiënt. Er wordt gewerkt op het cranio-sacrale, het viscerale (alle organen) en het musculoskeletale systeem. Het lichaam is een eenheid van bewegen en functioneren waarbij deze drie systemen in evenwicht moeten zijn, zo niet leidt dit tot functieverlies en pijnklachten. Door de onderliggende factoren op te sporen en te behandelen, herstellen we het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Osteopathie is voor alle leeftijden, van baby tot ouderen.

Groepslessen

Wil je meer mobiliteit en stabiliteit? Wil je meer rust ervaren? Heb je last van nek, rug of andere klachten?

Dan is misschien 1 van onze groepslessen iets voor jou!

Klik hier voor meer info.

Gezonde levensstijl vóór de zwangerschap – preconceptiezorg

Preconceptiezorg = ‘het geheel aan maatregelen dat reeds voor de conceptie (= bevruchting) genomen kan worden met het oog op het behoud en de bevordering van de gezondheid van het toekomstige kind en zijn/haar ouders.’

Preconceptiezorg is van groot belang om preventief de levensstijl van koppels met een (actieve) kinderwens te bespreken.

Gezonde levensstijl tijdens & na de zwangerschap 

Tijdens en na de zwangerschap is een gezonde levensstijl enorm belangrijk. Een gezonde levensstijl van de toekomstige ouders komt de gezondheid van de toekomstige baby ten goede.

De eerste 1000 dagen van een kind – vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag – zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling en bepalen de kansen in het latere leven.

Gezonde levensstijl voor ie-der-een

Werken aan een gezonde levensstijl is voor iedereen van groot belang om preventief gezondheidsklachten te voorkomen. Ook wanneer je een gezondheidsklacht hebt (bv. (zwangerschaps)diabetes, verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, …), is de behandeling hiervan met een gezonde levensstijl sterk aan te bevelen.